Blog

Tips for gode flerspråklige hjemmesider

Flerspråklige hjemmesider
Skal du lage flerspråklige hjemmesider? Å forholde seg riktig til både språk og kultur er vitalt for at du skal nå frem til målgruppen din med rett budskapet.

Hvis du tar for lett på denne oppgaven vil du kanskje ikke bare kaste bort penger på hjemmesider som ingen leser, men til og med ødelegge ditt gode navn og rykte fordi du har fornærmet noen. Unngå å gå i fellen med dårlige oversettelser og at du ikke tar hensyn til ulike kulturer. Selv om mennesker har et felles språk, som for eksempel amerikanere og briter har engelsk som hovedspråk, kan forskjellene mellom amerikansk engelsk og britisk engelsk være store. Dessuten, begge landene har også store folkegrupper som ikke nødvendigvis har engelsk som hovedspråk.

Hva må du gjøre

Før man gir seg hen til å utvide virksomhetens hjemmeside til flere språk, bør du undersøke om det finnes spesielle forhold du må ta hensyn til.

Start med å analysere:

  • Hensikten med hjemmesider på andre språk
  • Hvilke er målgruppene dine
  • Hvilke språk bør du ha med
  • Har du nok ressurser til å vedlikeholde et nettsted med mange språk

Oversettelse

Bruk for all del ikke Google Translate. Dette verktøyet er ok å bruke hvis man raskt skal se hva kortere tekster betyr, selv om feil prosenten her også kan være meget høy. Bruk profesjonelle oversettere. Hvis dette blir for kostbart ta kontakt med fagpersoner som kanskje kan oversette

Det har lenge vært vanlig å vise hvilke språk man har sine hjemmesider på ved hjelp av flagg. Dette kan være problematisk ettersom et nasjonsflagg nødvendigvis ikke er nøyaktig nok for å fortelle hvilket språk som brukes på hjemmesiden. En del land, som for eksempel Sveits, har flere offisielle språk.

Kultur

Videre må du tenke på publikumet ditt. Mennesker fra ulike kulturer har ulike holdepunkter og oppfatter ofte informasjon på en annen måte enn det nordmenn gjør. Derfor er det meget viktig å ta hensyn til ikke bare selve språket, men også til de kulturelle forskjeller. Å oversette all tekst ord-for-ord er ikke alltid hensiktsmessig, og noen ganger det det direkte skade omdømmet til virksomheten din.

Sørg derfor at du har kjennskap til kulturene i de landene hvor målgruppen dine holder til og ta hensyn til dette både i tekst og bildebruk. Det finnes mange spesialister på internasjonal kommunikasjon som kan hjelpe deg med dette. Ingen vits i å tråkke i baret og skape motvilje samt dårlig PR, bare fordi du ikke har gjort hjemmeleksen din.

Hvordan gjøre dine pressemeldinger SEO vennlige

News tast på et PC tastatur
Et av journalistenes fremste hjelpemiddel på jobben er søk på nettet. Du kan derfor gi dine pressemeldinger lengre levetid og få mer ut av dem hvis du skriver søkemotor optimaliserte tekster.

Sørg derfor at pressemeldingen også blir godt tilgjengelig på nettet, etter at du har sendt den til alle pressekontaktene dine. Du bør derfor også publisere den på dine hjemmesider og sørge for at den er lett å finne i søk på nettet. Søkemotoroptimalisering (SEO) er en kunst i seg selv men vi skal gi deg noen tips for hvordan du kan skrive tekstene dine slik at innholdet fortsatt er bra, men at pressemelding også blir funnet ved søk på internett.

Finn riktig balanse

Det er en fin balansegang mellom søkemotoroptimalisering og brukeroptimalisering. Det ene er ikke alltid forenelig med det andre. At du skriver godt innhold som er nyttig for målgruppen din er det viktigste. Deretter bør du jobbe med å gjøre innholdet ditt synlig og lett tilgjengelig på nettet.

Nøkkelord / søkeord

Det kan være vanskelig å finne de riktige ordene å bruke i en tekst. Vi har alle ulike ordforråd og måter å bruke språket på. De ordene du naturlig ville ha valgt er kanskje ikke de samme som din målgruppe bruker ved søk på nettet. Da faller teksten din igjennom. Det finnes et godt verktøy i denne forbindelsen, nemlig Googles Søkeordplanlegger (Google Keyword Planner). Denne krever innlogging, noe dere jo også må ha for tilgang til andre viktige webverktøy som Google Analytics. Hvis ikke dere har Google konto søk på nettet etter keyword tools. Dessverre finnes det ingen alternativer som er eksperter på norsk.

Overskrift / tittel

Når du har funnet de viktigste nøkkel- og søkeordene prøv å benytte dem i overskriften / tittelen på pressemeldingen din.

Sammendrag / metatekst

Bruk også nøkkel- og søkeordet i metatekster som sammendrag og bilde tekster.

Lenker

Plasser lenker til essensiell informasjon i selve teksten i stedet for en liste på slutten. Ikke vær redd for å bruke eksterne lenker, hvis det kan bygge opp under eller beskrive noen av dine produkter eller tjenester. Bruk gjerne en tittel på lenken, slik som vi har gjort i dette tilfellet: Google Keyword Planner. Ikke legg inn for mange lenker, men begrens det til maksimum 2-3 lenker.

Overbruk

Unngå overbruk av søkeord. De lærde anbefaler at man bruker søkeordet mellom 5 og 8 ganger i en tekst.

Se også et av våre tidligere blogg innlegg, Hvordan skrive gode pressemeldinger, der vi gir deg tips om hvordan man skal strukturere en pressemelding.

3 ting du bør tenke på før du starter med sosiale medier

Gevinsten av målrettet markedsføring på sosiale medier kan være enorm. Likevel, før du hiver deg ut på dypt vann med sosiale medier er det tre ting du bør diskutere internt i virksomheten.

Det er ikke bare å poste uvilkårlige meldinger på Facebook eller morsomme bilder på Pinterest. Da vil det som regel strande ganske raskt i pinlig taushet eller uengasjerte plattheter. Som med all annen markedsføring må virksomhetens fremstøt på sosiale medier planlegges, gjennomføres og evalueres med nesten militær presisjon.

Derfor, før du i det hele tatt vurderer hvilke sosiale medier din virksomhet skal benytte bør dere se på hva markedsføring på sosiale medier innebærer.

Her er de viktigste faktorer som bør tas med i diskusjonen:

1. Hvilket publikum / målgruppe har du?
Finn riktig sosial media plattform. Ingen vits å være et sted hvor du ikke vil treffe din målgruppe / ditt publikum.

2. Hva vil du oppnå?
Det bør være en klar formening om hva du ønsker og oppnå med å bruke sosiale media. En konsekvens av dette er at resultatet bør kunne måles og evalueres.

3. Hvor mye ressurser har du?
Særlig småbedrifter eller virksomheter som ikke har en stor markedsavdeling som kan ta seg av flere ulike sosiale medier, bør tenke seg godt om hvor mye ressurser som er fornuftig å bruke.

Stort potensiale

Sosiale medier kan ha en enorm gjennomslagskraft – hvis de blir brukt riktig med en god plan og tilstrekkelige ressurser. Du kan på kort tid nå ut til store kundegrupper, ikke bare de du allerede har identifisert men kanskje også nye. Har dere diskutert punktene over og kommet frem til at sosiale medier bør inngå i deres markedsplan, er tiden inne for å se på hvilke plattformer som egner seg.

Gratis analyse

Mener du at sosiale medier kan være noe for din virksomhet, men er usikker på hvor og hvordan kan vi hjelpe deg. Som du ser så har vi ikke sagt noe særlig om hvilke sosiale medier er best, fordi vi først trenger å vite hvem du er og hva du driver med, før vi kan gi deg svar et. Du er hjertelig velkommen til å kontakte oss for en uforpliktende prat og en kostnadsfri sosial medier analyse for din virksomhet.

5 tips for gode firma hjemmesider

Desktop PC og lesebrett
Det finnes mange gode verktøy for at dine hjemmesider skal fungere godt som ditt digitale utstillingsvindu og butikklokale. De fem tipsene vi har listet under er helt vitale for at potensielle brukere ikke blir skremt vekk fra hjemmesiden din.

1. 5 sekunders regelen

Bruk forsiden til å fortelle hva du driver med eller hva hjemmesiden handler om. Nettbrukere leter etter informasjon og ønsker å løse et problem eller å tilfredsstille et behov. Du har rundt fem sekunder på deg å vise dette før de klikker videre til andre nettsteder.

2. Brukervennlighet

Selv om du har klart å få brukerne til å bli værende på nettsidene dine betyr ikke det at jobben er gjort. Det må være lett å navigere og finne mer av den informasjonen som du har lovet i gi brukerne. Brukervennligheten går ut på at du plasserer navigasjon og menyer på vante steder, som over eller på venstre side av innholdet.

3. Brukerne i fokus

Gode hjemmesider handler ikke kun om å tilfredsstille ditt behov for å informere eller reklamere for dine produkter. Ikke overless brukerne med informasjon. Del ut informasjon i mindre biter etter trakt prinsippet. Begynn med det det generelle og fortsett med å bli mer og mer spesifikk. Hvis det er hensiktsmessig bruk undersider til å øke dybden i informasjonen er det ok, men det bør ikke være mer enn tre nivåer fra forsiden og til siste side.

4. Responsive nettsider

Surfing og informasjonssøk via smarttelefon eller lesebrett har overtatt for bruken av bærbare og stasjonære datamaskiner. Det er derfor vitalt at hjemmesidene er responsive. Dvs. at sideoppsettet innretter seg etter størrelsen på skjermen ved å endre menyer, innhold og bilder slik at de kan leses uten for mye scrolling.

5. Appeller til handling

Hjemmesidene er ditt utstillingsvindu og butikklokale. Når du har klart å få brukerne interessert i produktene dine, hvis dem hvordan de kan kjøpe produktene også. Gjør det tydelig for brukerne hvordan de kan få tilfredsstilt sine behov ved hjelp av såkalte «Call to action» funksjoner. Dette kan være knapper som sier «Bestill her», «Last ned e-bok» eller «14 dagers gratis prøvetid».

Mobilvennlige hjemmesider – et must

Den 21. april 2015 endret Google sin mobilvennlig algoritme som vil gi websider som er tilpasset mobilbrukere et fortrinn i søk. Hvis ikke dine websider er mobilvennlige vil du havne bak i søkeresultatene, og trafikken til siden vil gå til konkurrenter med mobilvennlige sider i stedet.

Test websiden din

Jo eldre dine websider er jo mer sannsynlig er at de ikke passerer Googles Mobile-friendly test. Med mobilvennlig forstås at websider skal være godt leselige og brukervennlige på smarttelefoner og lesebrett. Websider er noe som må oppdateres og fornyes med jevne mellomrom. Både for å holde tritt med den tekniske utviklingen og for at du alltid har en fersk presentasjon av din virksomhet online. Selv om du fikk laget mobilvennlige sider for en tid tilbake er det ikke sikkert at de fortsatt er mobilvennlige i dag.

Oppgradering eller nye

Avhengig av hva slags websider du har og hvordan de er laget, kan du muligens oppgradere eksisterende sider eller du må få laget nye. Uansett, for at ikke trafikken til dine hjemmesider skal skrumpe drastisk inn bør du gjøre noe med dem. Hvis du likevel må investere i mobilvennlige websider, få full valuta for oppgraderingen og bruk dessuten anledningen til å friske opp utseendet samt å gå gjennom innholdet.

Ikke nødvendigvis kostbart

Det fleste websideløsninger som er bruke (WordPress, HTML5, Joomla osv.) støtter mobilvennlige hjemmesider. Hvis du har en slik løsning på plass vil oppgraderingen foregå smertefritt og rimelig. For større e-commerce løsninger eller skreddersydde løsninger kan jobben være langt større. Uansett, hvis du vil henge med på Google så må du tilpasse ditt nettsted til den nye algoritmen.